top of page

Κοντινές αποδράσεις - Δραστηριότητες.

 

 

Λαογραφικό Μουσείο
Ιστιαίας
Παναγιά Ντινιούς

Πρόκειται για ένα μικρό σύλλογο 52 ατόμων που έχουν δημιουργήσει ένα υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο στην πόλη της Ιστιαίας.Εδώ θα βρείτε, πέρα από τα αντικείμενα της καθημερινότητας, φορεσιές γυναικείες και ανδρικές από την Ιστιαία ( ή Ξηροχώρι ) που ήταν αστικού τύπου, εθνικές ενδυμασίες από τα γύρω χωριά, εσώρουχα εποχής, αντικείμενα αστικής χρήσης, φάρμακα και ιατρικά εργαλεία άλλων εποχών, έγγραφα και δικαστικές αποφάσεις, την οικονομική αλληλογραφία του Ιωάννη Οικονόμου, παραχωρητήρια του Ελ. Βενιζέλου στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, άφθονο φωτογραφικό υλικό, χειροτεχνήματα κρατουμένων στην διάρκεια της δικτατορίας και πολλά άλλα

 

Η Παναγία Ντινιούς είναι μικρό εκκλησάκι  κοντά στην Ιστιαία, όπου υπάρχει θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Για το όνομα υπάρχουν δύο κύριες εκδοχές:
Η πρώτη σχετίζεται με την ιστορία της εικόνας , όπου σύμφωνα με την παράδοση Τούρκος Οθωμανός στρατιώτης την περίοδο της Τουρκοκρατίας , πυροβόλησε την εικόνα, στην προσπάθειά του να σκοτώσει κάποιο κυνηγημένο Έλληνα που κρύφτηκε καταφεύγοντας πίσω από την εικόνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα «επέστρεψε» τη σφαίρα στον αλλόθρησκο στρατιώτη και τον σκότωσε.

Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από την ύπαρξη του σημείου της βολής του πυροβόλου όπλου του Τούρκου στο πρόσωπο της Παναγίας και ειδικότερα στο Μέτωπο. Η «επιστροφή» της σφαίρας , έδωσε το όνομα στην Παναγία που ονομάστηκε Παναγία Ντινιούς ή Ντονιούς από την τουρκική λέξη ”Donus” που σημαίνει «επιστροφή» (δηλαδή Παναγία της επιστροφής).
Η δεύτερη εκδοχή, εξίσου σημαντική, που όμως δεν φαίνεται να επικράτησε, αποδίδει με κάποια φωνητική παρήχηση ή παράφραση αλλοιωμένη την τοπική ιδιομορφία του χώρου, επειδή λίγα μέτρα από τη εκκλησία υπάρχει ένα ρέμα με νερά από τοπικές πηγές που λέγεται , μέχρι σήμερα, δινιόρεμα. Έτσι, η Παναγία Ντινιούς , ορισμένοι μάλιστα την αποκαλούν, ακόμα και σήμερα Παναγία Δινιούς , οφείλει την προσωνυμία της από τη θέση της κοντά στο δινιόρεμα.

 

Ellopia

Κέντρο ιππασίας - Οινoποιείο

Στα Καμάρια στην Βόρεια Εύβοια, δημιουργήσαμε ένα εναλλακτικό χώρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας με θέα τη φύση και τουσ αμπελώνες της περιοχής στον οποίο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας παρέα με τα άλογα.Στο κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο μασ μπορείτε να περάσετε στιγμές χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους.Η ιππασία σε συνδυασμό με τα υπέροχα τοπία και τις καταπράσινες διαδρομές, θα σας γοητεύσουν.Στόχος μας είναι ωα γνωρίσετε τα άλογα μας και μαζί να εξερευνήσουμε τον υπέροχο κόσμο τους.Εντός του χώρου που βρίσκετε το οινοποιείο της οικογένειας Κουτσογιωργάκη, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τις μεθόδους οινοποίησης και να δοκιμάσετε  τα βραβευμένα κρασιά του.Σκοπός μας είναι να μπορούμε να δούμε τους πελάτες μας ικανοποιημένους.

http://www.ellopiahorses.gr

https://www.facebook.com/Ellopia-559461040874381/home

Λιχαδονήσια

Στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια, βρίσκεται μία συστάδα νησιών, που οι ντόπιοι αποκαλούν Σεϋχέλες. Είναι τα Λιχαδονήσια, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια. Τα παλαιότερα χρόνια κατοικούνταν, σήμερα όμως είναι ακατοίκητα και αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους. Τα νησάκια αυτά αποτελούν εξαιρετικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page